Valea Avrigului

Zona de agrement cuprinsă între Avrig şi Poiana Neamţului, întinsă de-a lungul râului Avrig este o zonă deosebit de pitorescă  în care s-au construit în ultimii anii numeroase case de vacanţă. La jumătatea acestei văi se găseşte Cabana Ghiocelul cu posibilităţi de cazare şi servirea mesei, iar la punctul terminus, la 14 km din Avrig este Cabana Poiana neamţului, la o altitudine de 750 m, într-o vale extrem de frumoasă , sunt create şi aici condiţii de cazare şi masă.  De la Poiana Neamţului  porneşte poteca spre Cabana Bârcaciu, pe muntele cu acelaşi nume, loc din care traseele alpine pornesc în mai multe direcţii : spre Şerbota şi Negoiu, spre Lacul Avrig sau spre Suru.

avrig-drum_valea_avrigului

Muzeul Avrig

Conceput ca un centru etnocultural, Muzeul cuprinde o expoziţie Gheorghe Lazăr, o colecţie de artă populară intitulată generic Maria Spiridon, una de sticlărie, o colecţie de icoane pe sticlă şi cercuri pentru deprinderea meşteşugurilor tradiţionale.

avrig-muzeul_orasului2

Biserica Evanghelică

Cel mai vechi monument de arhitectură din Avrig este Biserica Evanghelică. A fost construită între anii 1265-1295 şi a fost concepută ca o bazilică romanică  cu turn vestic, cor şi absidă centrală şi apoi, în secolul al XVI lea i-au fost demolaţi colateralii şi a fost fortificată. Portalul este în stil romanic şi împodobit cu sculpturi medievale.

biserica-evanghelica-fortificata-din-avrig

Biserica Ortodoxă

Datând de la începutul secolului al XVIII lea biserica a fost construită pe locul uneia mai vechi, în forma unei nave simple străpunsă de ferestre Gotice. Deosebit de valoroasă aici este pictura, de o înltă ţinută artistică. Frescele au fost lucrate de meşterii Ionaşcu şi Pană începând din 1762.

Un fapt rarisim în partea aceasta de ţară este decorul exterior format din patru nişe pictate în frescă şi un brâu de medalioane.

biserica-ortodoxa-duminica-floriilor-2

Palatul Brukenthal

Construcţia a fost începută în 1762 din dorinţa generalului Bucow, guvernatorul Transilvaniei şi terminată de baronul Samuel von Brukenthal, cel care i-a urmat lui Bucow.

Castelul a fost construit în stilul barocului târziu, corpul central cu un portal în stil baroc este înconjurat de doua aripi de clădiri mai mici. Palatul are un parc întins până în lunca Oltului, amenajat în terase cu multe cursuri de apă, cu cascade, bazine, cu alei cu specii rare de arbori şi arbuşti. Fântâna arteziană din bazinul central a fost construită după planurile celebrului arhitect vienez Blaumann.

avrig-palatul_bruckenthal2

  Brosura Repere de suflet – romana (data publicării: 21/10/2016 12:49 | descărcări: 2.267)

  Brosura Repere de suflet – engleza (data publicării: 21/10/2016 12:49 | descărcări: 934)