
Cadrul natural
Situat într-un adevărat amfiteatru natural, în care relieful se înalţă şi coboară de la 2.500 la 350 m, Avrigul este caracterizat de un complex fizico-geografic variat, atât ca structură geologică, cât şi ca aspect morfologic. Latura sudică este străjuită de crestele Făgăraşilor, numiţi de geograful francez Emmilien de Martone „Alpii Transilvaniei”, vârfurile Suru (2.281 m), Budislavu (2.371 m), Ciortea (2.426 m) si Scara (2.308 m).
Foto nr. 2 – Munţii Făgăraş – Valea Avrigului
Oraşul Avrig se află în treimea vestică a Depresiunii Făgăraşului, situată între munţii Făgăraşului la sud şi podişul Hârtibaciului la nord. Munţii au altitudini până la 2.420 m (Vârful Ciortea) cuprinde muchia Tarniţei şi Vârtopu Roşu, Culmea Clăbucetului, Scărişoara şi Piciorul Bărcaciului.
Depresiunea este un mare amfiteatru natural care se desfăşoară în trei trepte sub versantul munţilor. Prima treaptă o constituie şirul dealurilor şi muscelelor submontane cu înălţimi de 650-950 m şi de o vârstă mai veche decât munţii. Cea de a Ii-a treaptă, cea mai largă a amfiteatrului este brăzdată de numeroşi afluenţi ai Oltului din stânga. Cea de a IlI-a treaptă este zona cea mai joasă, lunca Oltului cu fenomene de mlăştinire şi cursuri meandrate.
Râul Olt are pe stânga o terasă de 20 m înaltă, iar pe dreapta o denivelare de peste 200 m reprezentată de marginea sudică a podişului Hârtibaciului. Oraşul Avrig se află la cota +390 în zona centrală, +411 m în partea de sud şi 374 în partea de vest.
Foto nr. 3 – Cadru natural – Oraşul Avrig’